Speeldag HB Amersfoort

Afgelopen zaterdag was ik met mijn praktijk aanwezig bij de Speeldag HB in Amersfoort. Dit evenement wordt twee keer per jaar georganiseerd, speciaal voor kinderen die (vermoedelijk) meer- of hoogbegaafd zijn. Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was. Ik vond het een erg leuke ervaring. Er heerst een heel fijne sfeer en je ziet de kinderen genieten van de activiteiten die ze kunnen doen.

Mij was gevraagd twee workshopsrondes te vullen over mindset. Dat was een leuke uitdaging, aangezien ik nog niet eerder een workshop heb gegeven. Een mooie mindset-oefening voor mezelf dus. Met Pippi Langkous’ uitspraak “ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” in mijn hoofd ben ik aan de slag gegaan. En het was leuk om te doen. De doelgroep bestond uit ouders en kinderen. Dat maakte het aan de ene kant lastig, want op welk niveau steek je in? Aan de andere kant ontstonden er direct gesprekken tussen ouders en hun kinderen en dat was één van de doelen die ik voor mezelf gesteld had.

Ik heb verschillende werkvormen bedacht en heb met behulp van een metafoor uitgelegd wat het verschil is tussen een vaste mindset en een groeimindset. Ouders en hun kinderen gingen direct actief aan de slag met het mindsetkwartet, de groeikaarten en de denkspellen die ik had meegenomen. Mooi om te zien hoe de ouders  probeerden om groeitaal te gebruiken in de feedback die ze hun kind tijdens de spellen gaven. Voor sommige ouders was het een eerste kennismaking met de mindsettheorie. De vragen die zij stelden leverden ook weer mooie gesprekken op.

Ik vond het een erg leuke ervaring en hoop in het najaar opnieuw van de partij te zijn. En de ervaring van deze dag neem ik natuurlijk mee in de aanloop naar de volgende, er valt nog genoeg te leren ;).