Het klinkt gek, maar ik ben geraakt door een theorie. Ik las het boek van Carol Dweck. Zij heeft onderzoek gedaan naar motivatie en leren en zij ontdekte twee verschillende ‘mindsets’, de statische mindset en de groeimindset. Al lezend kwamen deze vrij theoretische begrippen tot leven. Ik kende ze al langer, maar nu begon ik ze ook echt te begrijpen.

Carol Dweck beschrijft haar theorie op een heel levendige manier. Dat helpt natuurlijk als je geraakt wordt door een theorie. Maar dat was niet alles. Wat Carol Dweck in haar boek vertelt, zag ik om me heen gebeuren. En niet alleen om me heen, ook in mijn eigen hoofd. Er vielen puzzelstukjes op hun plaats. Ik leerde zien en zie nog steeds hoe de statische mindset een grote plek heeft veroverd in onze maatschappij, schoolsystemen en andere plekken waar mensen samen zijn. Hoe deze mindset mensen bang maakt en belemmert in hun persoonlijke groei. Ik zie hoe mensen in mijn eigen omgeving belemmerd worden door de statische mindset. Kinderen die ik test. Mijn eigen kinderen. Ikzelf.

Het alternatief is zoveel mooier. De groeimindset. Met een groeimindset is een fout geen afgang meer. Het is een kans om te leren. Met een groeimindset hoef je de eer niet hoog te houden. Je leert er steeds weer wat bij en dat is waardevol. Met een groeimindset zijn je capaciteiten geen vaststaande feiten. Het is het uitgangspunt en daar vanuit groei je. En mijn overtuiging groeit ook. Dit is wat mensen moeten weten. Dit wil ik ouders vertellen. Dit wil ik kinderen vertellen. Dit wil ik míjn kinderen vertellen. Dit vertel ik ook aan mezelf.

Het werkt twee kanten op. Namelijk eerst hoe ik naar mezelf kijk: ik ben een mens in ontwikkeling en alles wat ik meemaak, het positieve en het negatieve, draagt bij aan mijn persoonlijke groei. Vervolgens hoe ik naar de ander kijk: ook de ander is een mens in ontwikkeling en alles wat hij of zijn meemaakt draagt bij aan zijn of haar persoonlijke groei. En mijn overtuiging is dat als we allemaal zo naar onszelf en naar de ander kijken, we met zijn allen veel minder bang hoeven te zijn. Minder bang om fouten te maken. Minder bang om af te gaan. Minder bang om niet op waarde geschat te worden. Er komt ruimte. Ruimte om te groeien.

We kennen allemaal het boek ‘Oei, ik groei’. Laten we per direct die titel veranderen in ‘Yes, ik groei!’

Het boek dat ik iedereen kan aanraden is ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’ van Carol Dweck.

Reageren?