Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe test in huis: de WPPSI-IV. Dit is de nieuwste telg van de Wechsler-test-familie. Deze test is geschikt voor kinderen vanaf twee en een half jaar oud tot zes jaar oud. Nu ben ik zelf geen voorstander van het afnemen van een intelligentietest bij peuters, maar ik ben wel blij met deze nieuwe mogelijkheid om bij kleuters de intelligentie in kaart te kunnen brengen.

Ik heb inmiddels al wat ervaring met de test kunnen opdoen. Toen de normering nog in volle gang was, heb ik gereageerd op een oproep om hieraan mee te werken. Zodoende kon ik al met de WPPSI-IV kennismaken toen hij nog niet was uitgegeven. Ik heb een training gevolgd en hem in het kader van de normering dus ook afgenomen. Mijn naam staat zelfs in de handleiding šŸ™‚

De WPPSI-IV lijkt in de opbouw van de onderdelen op zijn grote broer; de WISC-V. Wel wordt er natuurlijk gebruik gemaakt met materiaal dat voor jonge kinderen aantrekkelijker is en beter aansluit op hun cognitieve ontwikkeling en bijvoorbeeld hun motoriek. Maar uiteindelijk ontstaat er een intelligentieprofiel dat vergelijkbaar is met het intelligentieprofiel dat op basis van de WISC-V wordt gevormd.

Met de aanschaf van deze test is het aanbod bij IQenzo op het gebied van intelligentieonderzoek verbeterd. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd heb ik de mogelijkheid om te kiezen tussen de WPPSI-IV en de WISC-V. Mochten er redenen zijn om deze tests niet te gebruiken, dan kan ik ook nog gebruik maken van de RAKIT-2. (De keuze voor een bepaalde test hangt af van de hulpvraag die beantwoord moet worden.)

Lees meer over intelligentie en intelligentietests en onderwerpen die daarmee te maken hebben.

En voor wie het heel interessant vindt om meer over de opbouw van deze test te weten, verwijs ik je door naar de WPPSI-IV pagina van de testuitgever.