Mijn praktijkruimte is gevestigd op een boerderij. Naast kippen, koeien, schapen, een pony en een geit zitten er natuurlijk ook kleinere beestjes. Zoals bijvoorbeeld spinnen. Nu ben ik nog niet veel spinnen tegengekomen, maar dat ze er zitten is een feit. Want toen ik vanmorgen uit mijn raam keek, zag ik een spinnenweb. Prachtig, met de zon erop. Gelukkig wel aan de buitenkant van mijn raam.

Het spinnenweb is een mooie metafoor. Ik vergelijk de ontwikkeling van een kind regelmatig met het weven van een spinnenweb. En zeker in de prenatale ontwikkeling, waarin een kind op z’n kwetsbaarst is, kunnen er dingen gebeuren die een blijvende invloed hebben op het resultaat. En zo ontstaan bijvoorbeeld gaatjes en deukjes in het spinnenweb. Net als bij dat web op de foto.

De deukjes en gaatjes die in het web ontstaan, kunnen (vooral bij moeders) zorgen voor een schuldgevoel. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er gebeuren dingen waar je vaak weinig invloed op hebt. Ze gebeuren nou eenmaal. En wie heeft er nou – bijvoorbeeld – gedurende negen maanden helemaal geen stress? Ja, stress heeft invloed op een baby in ontwikkeling, want de baby krijgt alles mee wat de moeder meemaakt en omdat het zenuwstelsel in ontwikkeling is, wordt die stress ook opgeslagen in het zenuwstelsel. En daar heb je het al: een gaatje in het spinnenweb… Maar hier heb je dus geen schuld aan. Het is niet iets wat je je kind bewust hebt aangedaan.

Het mooie van het beeld van het spinnenweb is dat gaatjes en deukjes niet per definitie grote gevolgen hebben. Zoals ook in het web op de foto te zien is, is het web wel af, maar met gaatjes erin. Hier en daar missen er stukjes rag. En ik vind dat eigenlijk ook mooi: we worden gevormd door alles wat wij (en onze moeder tijdens de zwangerschap) meemaken. We worden ook gevormd door moeilijke gebeurtenissen. Daar komen we vaak zelfs sterker uit. Dat is toch ook wat het leven met ons doet?

Het is fascinerend om na te denken over het spinnenweb van jezelf of dat van je kind. Het geeft een stukje begrip van hoe je als mens in elkaar zit. Over waarom je bepaalde overtuigingen hebt gekregen, diep verankerd op een onbewust niveau. Dit inzicht kan leiden tot meer liefde voor jezelf of voor je kind. Omdat het je een sleutel geeft tot behoeften die tot dat moment achter slot en grendel verstopt zaten.

Een spinnenwebdoolhof. Dat leek me wel een toepasselijk plaatje.

Meer lezen over geboortepsychologie: https://www.iqenzo.nl/geboortepsychologie/. Meer lezen over de eerste 1000 dagen: https://www.1001kritiekedagen.nl/